Curs Monogràfic Acompanyament Sexualitat 2020-21

curs monografic acompanyament sexualitat educacio vivaLa sexualitat és una part central de l’ésser humà. L’educació afectiva i sexual és un dret que encara està en gran part relegat a l’àmbit privat, silenciat o menystingut per infants i joves, tot i el reconeixement de les Nacions Unides (Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible) i l’evidència cotidiana de la seva importància en la vivència integral de la propia corporalitat, la construcció de les identitats i les relacions amb els altres.

Des de la promoció de la salut i l’educació viva es planteja la importància de contribuir al desenvolupament afectiu i sexual dels infants i joves, en totes les etapes escolars. Segons la OMS (2010), l’educació sexual integral implica “aprenentatge sobre els aspectes cognitius, emocionals, socials, interactius i físics de la sexualitat. L’educació sexual comença en la infància i progressa a través de l’adolescència i l’edat adulta. El seu objectiu és donar suport i protegir el desenvolupament sexual. Es proveeix de forma gradual els infants i joves de la informació, de les habilitats i els valors positius per comprendre i gaudir de la seva sexualitat, poder tenir relacions segures i satisfactòries i assumir la responsabilitat per la pròpia salut sexual i el benestar de la resta de les persones.”

 

Diverses institucions i organismes ens recolzen a promocionar la salut afectiva i sexual des de l’educació. Propiciant informacions adaptades a cada etapa i experiències de qualitat, amb un llenguatge clar i una actitud honesta i propera per facilitar un desenvolupament humà integral i en positiu, que contribueixin a fer créixer les capacitats i habilitats per cultivar la confiança amb el propi cos i el respecte vers els altres, amb la sensibilitat necessària vers el context social, familiar, escolar i personal de cada infant.

Amb aquest curs, volem afavorir que els participants coneguin:
 • El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral
 • La relació dels Drets sexuals i Reproductius amb l’àmbit educatiu
 • Com justificar les diferents intervencions segons el currículum escolar
 • Reconèixer les necessitats sexo-afectives en cada etapa madurativa.
 • Reflexionar i clarificar conceptes per facilitar l’aprenentatge de les 5 temàtiques que vertebren la proposta formativa: naixement, cos i canvis vitals, plaer, diversitats i bon tracte.
 • Conèixer els materials pedagògics de cada temàtica: materials, contes i dramatitzacions.
 • Compartir recursos metodològics i creatius per crear espais d’aprenentatge i dinàmiques a l’aula.
 • Prosar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula, per cada temàtica.
 • Revisar situacions concretes i facilitar recursos per intervencions específiques.
 • Facilitar el reconeixement de les posicions i motxilles personals dels adults que acompanyem, per saber d’on partim.

Sessió 1

El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral des de la ginecologia i la criança respectuosa. Amb la col·laboració de la metgesa ginecòloga Montserrat Catalan.

 

El naixement (concepció, gestació, part, postpart i lactància) en cada etapa educativa:

 

 • Maternatge, fisiologia del naixement, més enllà de la reproducció humana, planificació d’embarassos desitjats i prevenció de situacions no desitjades.
 • Presentar els materials pedagògics d’aquesta temàtica.
 • Posar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula: “relat del naixement desitjat”

 

Sessió 2

El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral des de la pediatria respectuosa i l’expressió artística.

 

El cos i els canvis vitals (coneixement de la vulva, úter, clítoris, penis, pits i els canvis vitals) en cada etapa educativa:

 • Anomenar les parts íntimes, mantenir-ne la higiene i funcionalitat, conèixer i respectar-les.
 • Consignes davant les exploracions genitals entre iguals
 • Presentar els materials pedagògics d’aquesta temàtica.
 • Posar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula: “fang i pintura per treballar la menarquia i l’espermarquia”.

 

Sessió 3

El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral des de l’educació viva i la sensorialitat integral.

 

El plaer (expereriència sensorial, integral, respecte als ritmes, expressió dels afectes, benestar emocional, desig i satisfacció) en cada etapa educativa:

 • Reconèixer i comunicar el plaer i displaer amb els 5 sentits. Del consentiment, el desig, límits, prevenció d’abusos sexuals, pràctiques sexuals segures i indicadors de risc.
 • Presentar els materials pedagògics d’aquesta temàtica.
 • Posar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula: “un bocí de xocolata”.

 

Sessió 4

El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral des de la sexologia sustantiva i el teatre de les oprimides.

 

Les diversitats afectives i sexuals (biològica, identitària, d’expressió de gènere i en l’orientació del desig) en cada etapa educativa:

 • Acollir la diversitat sexual, reconèixer la igualtat i les diferències en la construcció social dels gèneres, facilitar l’exploració i l’expressió oberta dels gèneres i possibilitar identitats més complertes.
 • Presentar els materials pedagògics d’aquesta temàtica.
 • Posar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula: “teatre-imatge per la diversitat”.

 

Sessió 5

El paradigma de l’Educació sexual i afectiva integral des de l’educació emocional i la gestió constructiva dels conflictes.

 

El bon tracte en les relacions d’intimitat (afectes, reconeixement, agraïment, cura, dret a la intimitat, gestió de les emocions, resolució de conflictes) en cada etapa educativa:

 • Facilitar la cura en les relacions entre companys de classe, reconeixer l’estima a l’espai familiar i amb les amistats, construir comunicacions afectives o eròtiques segures, establir relacions de parella sanes. Prevenció de les violències a la parella, masclistes i interpersonals.
 • Presentar els materials pedagògics d’aquesta temàtica.
 • Posar en pràctica una dinàmica aplicable a l’aula: “joies al cor”. 

 

Pots accedir a la normativa de les formacions del CAIEV fent clic en el següent enllaç:  Normativa curs 2020-21

El Caiev, com cada any, presentarà el Curs monogràfic Acompanyament Sexualitat com a formació permanent del professorat per al curs 2020-21. El Departament ha atorgat sempre en el passat, un certificat de 40 hores per a les persones amb el següent perfil: mestres, llicenciats amb la capacitació pedagògica, i tècnics d’infantil de grau superior, i que tinguin perfil ATRI actiu.

Les persones que no compleixin aquest requisit rebran un certificat de formació per part de l’associació CAIEV d’educació viva.

La formadora del curs és la Júlia Sánchez Andreo.  Podeu trobar una breu descripció del perfil de cada formador aquí:  Formadors del CAIEV

Podeu consultar el calendari, horaris i lloc del curs en el següent enllaç:  Calendari cursos

El preu del curs és de 55€ per sessió i el seu pagament es realitza conjuntament en dos cobraments fraccionats al llarg del curs.

El pagament del curs es farà mitjançant domiciliació bancària, distribuïda en 2 pagaments.  Les dates dels pagaments són les següents:

 • El dia 1 d’octubre. Inclou tres sessions i l’import és de 165€.
 • El dia 1 de gener. Inclou dues sessions i l’import és de 110€

Als rebuts retornats sense pagar, se’ls afegirà 2€ en concepte de despeses de devolució.

Com faig la meva inscripcio?

IMPORTANT: Les comandes s’han de fer per separat

Primer Pas

Per realitzar els cursos que ofereix l’Associació, s’ha de ser Amic CAIEV.  La subscripció d’Amic CAIEV és anual i la pots fer a través del botó que trobarás a continuació.

Si ja ets amic Caiev, pots continuar amb la inscripció al curs en el segón pas.

Segón Pas

Un cop feta la subscripció com Amic Caiev ja pots continuar amb el procés d’inscripció al curs a través del botó que trobaràs a continuació. En el cas que hagis sortit de la web cal loguejar-se de nou per completar el procés d’inscripció, emplena el nom d’usuari i la contrasenya aquí.

En aquest pas se’t recolliran les dades bancaries per fer el pagament domiciliat. Apareix el preu total del curs a nivell informatiu, no s’ha de pagar res en aquest moment.

• Traduce •
WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h