Educació viva al parlament de catalunya

L’Educació Viva al Parlament

 QUE VA PASSAR EL DIA QUE L’EDUCACIÓ VIVA I L’EDUCACIÓ LLIURE VAN ENTRAR AL PARLAMENT

 

El passat dimarts 4 d’abril, a les 16h, PER PRIMER COP representants de l’EDUCACIÓ VIVA i l’EDUCACIÓ LLIURE, activa i respectuosa, van poder presentar la seva proposta pedagògica davant la Comissió d’Educació del PARLAMENT DE CATALUNYA.

Per arribar a aquest punt, s’ha treballat des de fa molt, i molt intensament contactant amb els diferents partits polítics presents al Parlament de Catalunya i coordinant els diferents interessos i demandes que es volien expressar.

La plataforma, formada per l’Associació d’Educació Viva CAIEV, la XELL (Xarxa d’Educació Lliure) i la Coordinadora Catalana Educar en Família, plantejava les següents DEMANDES:

• Que hi hagi més escoles públiques d’educació viva i que es creïn mesures per garantir l’estabilitat del seu professorat i, per tant, la continuïtat d’aquests projectes educatius.

• Que es canviï la normativa de creació d’escoles privades per tal que sigui possible crear escoles petites. Hi ha una disposició addicional a la llei que permetria fàcilment aconseguir això.

• Que es reguli l’educació en l’àmbit familiar, tal i com és el cas a la majoria de països europeus.

El col·lectiu va fer una crida per dimarts 4 a les 4, a totes les persones que estan a favor d’aquesta opció educativa a concentrar-se davant les portes del parlament, per mostrar el suport a aquesta presentació institucional.

A les 4, comença a haver-hi ambient familiar, festiu, reivindicatiu, respectuós, expectant…Alguns mitjans fan acte de presència i fan algunes entrevistes.

Els quatre representants entren al parlament, acompanyats d’incondicionals que poden ser a primera fila, entre ells infants i joves, el motiu central de tota aquesta reivindicació.

A les 16:47 s’obre la sessió de la Mesa de la Comissió d’Ensenyament, el Sr. Rafel Bruguera, president de la mesa, dóna la benvinguda a tots i totes i obre la sessió.

Les quatre persones que ens han representat són:

  • Jordi Mateu del Centre d’Assessorament i Investigació d’Educació Viva (CAIEV),
  • Marc Alcega de la Xarxa d’Educació Lliure (XELL),
  • Carlota Sala de la Coordinadora Catalana per la Regulació del Homeschooling,
  • Rosa-Àuria Munté familia participant d’una escola viva.

 

En Jordi porta una samarreta verda, on es pot llegir: gràcies per escoltar-nos.

Mentre a fora les famílies, professionals de l’educació, infants i joves presents comparteixen l’espera amb alegria i el sol de primavera que regala aquest encontre.

En Jordi explica les bases del que és l’Educació Viva, la Rosa-Àuria descriu el periple familiar que han viscut per poder escolaritzar en una escola afí al seu model educatiu, en Marc exposa els motius i tipologies d’escoletes i organitzacions diverses entre famílies i educadors que s’han anat creant al llarg dels darrers anys, i la Carlota presenta els detalls de l’opció d’educar a casa.

Les exposicions són serenes, precises i clares. Emmarcant en termes educatius, legals i familiars la situació actual i les demandes concretes.

Podeu consultar íntegrament les exposicions al link que us oferim al butlletí, al canal parlament, tot i que cal visionar les diferents seqüències per separat.

A grans trets l’exposició recull el que és l’Educació Viva i les diferents formes en que s’està desenvolupant:

L’educació viva és una proposta pedagògica que forma part del corrent d’innovacions actuals que estan tenint lloc a l’àmbit educatiu. Aquesta proposta es basa en tres pilars fonamentals: l’acompanyament de la vida emocional dels nens, l’aprenentatge actiu a través de materials manipulatius i vivències reals, i la participació i corresponsabilitat de les famílies.

Actualment existeix una gran demanda d’espais d’educació viva al nostre entorn. Tanmateix, l’oferta de places al sector públic és molt inferior a la demanda. Com a conseqüència, centenars de famílies que desitgen aquesta opció no troben resposta dins de l’ensenyament públic.

Algunes de les famílies que no troben places d’educació viva als centres públics busquen solucions be a través d’intentar crear un centre privat autogestionat, be a través de crear una escola lliure, o be a través de l’educació a l’àmbit familiar. Tanmateix, cap d’aquestes alternatives no proporcionen una solució gaire viable per a aquest col·lectiu.

Tot i que la legislació actual reconeix el dret de tot ciutadà a crear centres educatius privats, la normativa actual fa gairebé inviable aquest dret per a les famílies que opten per l’educació viva, ja que els requisits arquitectònics per crear una escola fan econòmicament inabastable aquesta possibilitat per a col·lectius petits. A la pràctica, la creació d’escoles autogestionades queda restringit a grans corporacions econòmiques o religioses.

Davant la impossibilitat de crear una escola privada, algunes famílies opten per crear escoles lliures al marge del sistema educatiu homologat. Es tracta d’espais educatius petits, amb molta participació de les famílies, amb una gran cura pel món emocional dels nens, i amb respecte als processos i interessos d’aprenentatge de cada nen. Els nens que atenen aquests espais, però, es troben a nivell legal en una situació de no escolarització, i per tant, estan exclosos de l’obtenció de certificats oficials.

Algunes famílies que opten per no resignar-se a oferir aquest acompanyament als seus fills decideixen fer-ho a través de l’educació a l’àmbit familiar o no escolarització. Aquesta opció, reconeguda a la majoria de països europeus, no compta encara a l’Estat espanyol amb un reconeixement legal. En conseqüència, aquestes famílies es troben també en una situació de vulnerabilitat i marginació davant la llei.

Després de les quatre presentacions és el torn de les preguntes i comentaris dels diputats dels diferents partits polítics. Alguns diuen sense embuts que estan sorpresos per conèixer per primer cop aquestes propostes, especialment l’educació a casa. Es fan qüestions específiques sobre el marc legal, o com es resolen qüestions pedagògiques i organitzatives. També pregunten sobre models d’altres països, especialment en l’educació a casa.

La majoria manifesten que estan a favor d’estudiar com donar suport a les demandes exposades, tot i que també expressen algunes pors en relació al com desenvolupar-les.

En Jordi Mateu fa una darrera intervenció a les 17:55. En aquest tancament fa referència a un article de Jaume Carbonell, al Diari de l’educació, on parla de les “renovacions pedagògiques” de Catalunya. De les onades, primaveres que viu l’educació. Actualment estem vivint una tercera “primavera pedagògica”, i en Jordi Mateu, explica que aquest cop ha sorgit principalment dels marges de l’administració. Aquesta renovació, que s’està gestant fa anys, sorgeix de la iniciativa de persones i moviments ciutadans que no troben que el sistema educatiu convencional doni resposta a les seves necessitats.

Fa referència també, a la dicotomia que ha trobat en el posicionament polític en relació al sistema educatiu. Sembla que es confronta la diversitat en models educatius versus l’equitat i la justícia social. Considera que cal superar aquesta dicotomia i deixar de posicionar aquests dos valors de la innovació i la qualitat educativa com a antagònics.

Per tancar es fan explícites les tres demandes que han estat motiu d’aquest acte, que recollim al inici d’aquest article. En Jordi apel·la a que donar resposta a aquestes demandes és apostar per un impacte positiu en la qualitat de tot el sistema educatiu.

Tota la sessió es desenvolupa en un ambient amable i respectuós, l’agraïment sembla mutu. A les 18:05 es tanca la sessió i el president de la Mesa, emplaça als diputats i diputades a treballar propostes de resolució en la propera sessió ordinària.

A fóra més d’un centenar de persones reben als representants entre aplaudiments, es fa una rotllana i en Jordi, en Marc i la Carlota, donat que la Rosa-Àuria ha hagut de marxar, expliquen molt breument com s’ha desenvolupat la sessió.

Des de casa alguns ho hem seguit pel canal parlament i ha estat molt emocionant així que interpel·lant al missatge de la samarreta d’en Jordi, tanquem l’article dient:

Moltes gràcies !!!

Al Jordi Mateu del Centre d’Assessorament i Investigació d’Educació Viva (CAIEV),

Al Marc Alcega de la Xarxa d’Educació Lliure (XELL),

A la Carlota Sala de la Coordinadora Catalana per la Regulació del Homeschooling,

A la Rosa-Àuria Munté familia participant d’una escola viva.

A totes i tots els que fa temps que sembrem llavors per l’educació viva.

A tots i totes els que vam fer acte de suport a la presentació del parlament.

 

Anna Sebastián, a partir de les anotacions de Jordi Mateu

Deixeu un comentari

• Traduce •
Scroll to Top
WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h