CICLE DE CONFERÈNCIES: COMPRENSIONS SOBRE L’EDUCACIÓ VIVA

En aquest 2020 que comencem, estem immersos de ple en un procés d’innovació a l’escola, un procés en què s’ha generalitzat la idea de que el model convencional d’escola graduada, homogeneïtzadora i magistral no és ja adequada, però on sovint no tenim gaire clar a on volem anar, de quina manera, i amb quins mitjans.

Des del Caiev volem continuar aportant les comprensions que hem assolit en aquests 10 anys des del començament de la nostra associació, a través d’un cicle de cinc conferències amb en Jordi Mateu, president de la nostra associació.

Cada sessió està dedicada a una temàtica, i comptarà amb una presentació – xerrada i amb un temps per a les preguntes i el diàleg.

31/1: Bases de l’educació viva

En aquesta primera jornada, presentarem les bases psicològiques, filosòfiques, sociològiques i pedagògiques de l’educació viva, entorn dels tres grans eixos: l’aprendre a viure (en les relacions amb un mateix/a, amb els altres, i amb l’experiència), l’aprenentatge en les seves 7 modalitats, i la comunicació amb les famílies. Parlarem d’allò que creiem que és essencial i del que és secundari, i de com articular un projecte educatiu ben equilibrat.

28/2: L’acompanyament socio emocional i integral de l’infant

En aquesta segona jornada, presentarem una definició del que entenem per acompanyament integral de totes les dimensions de la persona, dels patrons d’acompanyament típics a la nostra societat, de l’acompanyament de l’afectivitat i de l’educació socio emocional, dels tres moments en tot acompanyament emocional, de les necessitats bàsiques per a la construcció d’una personalitat sana, dels mapes mentals, dels dos registres en tota comunicació humana, i de les bases per a una comunicació que uneixi.

27/3: Aclarim-nos amb les estructures pedagògiques

En aquesta tercera sessió presentarem un esquema que ajuda a classificar i definir cada estructura pedagògica: ambients, tallers, projectes, tasques diversificades, racons, processos, temps de grup, rotllanes, etc. Un cop definida cada estructura pedagògica, presentarem exemples de models organitzatius d’escoles vives i plantejarem itineraris per progressar des de plantejaments més directius i homogeneïtzadors, cap a plantejaments més auto regulats i personalitzats.

24/4: L’escola del 2030

En aquesta quarta sessió somniarem amb l’escola del futur. Presentarem els components bàsics que creiem que ha de tenir un espai educatiu, i el teixit d’actors i suports que han d’estar al voltant per fer realitat aquest somni. Contemplarem la definició d’escola com a un espai de creixement integral per als infants, en totes les seves dimensions, amb una coresponsabilitat amb famílies, actors socials i administracions.

29/5 Processos de canvi a les escoles

En aquesta cinquena i darrera sessió, presentarem les 5 condicions bàsiques per als processos de canvia a les escoles, i compatirem l’Index de Qualitat d’Educació Viva (l’IQEV), una eina oberta creada al Caiev per facilitar processos de canvi. Parlarem de les dinàmiques comunes als processos de canvi a les escoles i de com acompanyar-les des d’una estructura clara i flexible. Compartirem també les errades més comunes en aquests processos tant pel que fa a les escoles públiques com a les escoles alternatives.

Horari, lloc i inscripció: 

Totes les conferències tindran lloc a l’escola Jaume I de Barcelona, al carrer Melcior de Palau, 134, al costat de l’estació de Sants.

Les sessions es desenvolupen totes l’últim divendres de mes, de gener a maig de 2020, en horari de 19 a 21 hores.

L’entrada és gratuïta però cal reservar plaça a través del següent formulari.

31/1: Bases de l’educació viva

28/2: L’acompanyament socio emocional i integral de l’infant

27/3: Aclarim-nos amb les estructures pedagògiques

24/4: L’escola del 2030

29/5 Processos de canvi a les escoles

-------------------------------------------------------------------------------


Sí em vull subscriureNo em vull subscriure

-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------

WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h