Curs monogràfic materials pedagòcics per acompanyar la sexualitat d’infants i joves

 

Júlia Sánchez

Plantejament

 

Considerem l’acompanyament de la sexualitat dels infants i joves com un dret. Ens apropem als seus continguts i visions des de les premisses de la sexologia substantiva, la sociologia de l’educació, la coeducació i l’educació viva i activa.
A continuació presentem 5 títols que ens permeten integrar la complexitat de qüestions que implica l’educació afectiva i sexual integral:

 

  • Naixement: inclou el relat del naixement, incloure el part i el postpart en la biografia sexual dels individus; la diversitat de famílies, les pràctiques a-conceptives i els anticonceptius, els embarassos no desitjats i l’avortament.

 

  • Canvis vitals: inclou ser conscient dels moments de canvi vital, conèixer els genitals femenins, masculins i ambigus; els canvis a la pubertat i l’adolescència, el cicle menstrual i el cicle dels espermatozous; la imatge corporal positiva i la prevenció dels trastorns alimentaris.

 

  • Plaer: inclou parlar de tots els sentits i identificar sensacions agradables i desagradables, el plaer i el desplaer. Parlar de les premisses per l’autoexploració i la negociació, en igualtat de condicions, per l’exploració sexual amb altres. Les diferents pràctiques amatòries. Els límits i la prevenció dels abusos sexuals. Les malalties de transmissió sexual, etc.

 

  • Diversitats: inclou parlar d’identitats sexuals, expressions de gènere, orientacions del desig. Implica parlar d’igualtat d’oportunitats i dret a la diferència. Fer promoció de bones pràctiques i prevenció de possibles discriminacions.

 

  • Bon tracte: inclou parlar de la cura. Que ens fa sentir bé i que no, com respectem i cuidem als altres i com no. Implica identificar i reforçar les bones pràctiques en les relacions d’amistat, familiars i d’intimitat afectiva i sexual. I fer prevenció de les violències de gènere, vers les noies i vers els nois.

Objectiu general

  • Comprendre les fases del desenvolupament sexual humà i desenvolupar estratègies educatives per acompanyar els afectes i la sexualitat de joves i infants.

Objectius específics

  • Clarificar els conceptes i les visions relacionades amb la sexualitat infantil i juvenil des de les propostes de la sexologia substantiva, la sociologia i l’educació activa.

 

  •  Presentar les diferents etapes i oportunitats per l’educació de la sexualitat en les diferents edats, des de la concepció i fins a l’adolescència.

 

  • Facilitar recursos, materials, dinàmiques, actituds i concepcions que facilitin un acompanyament més integral de la sexualitat, poden adaptar els continguts i les metodologies segons les edats i necessitats dels grups.

 

  • Vivenciar diferents exercicis i pretextos que faciliten l’acompanyament integral de la sexualitat i amplien la comunicació amb els infants, joves i famílies. • Orientar al professorat davant de dubtes i casos concrets, facilitant la resolució de problemes específics.

Metodologia

Durant el taller us presentarem un Bagul Pedagògic amb diferents objectes per manipular, materials teatrals per a presentacions i contes que faciliten una educació afectiva i sexual integral en cada edat. Els materials estan organitzats segons els 5 títols principals que comentàvem a l’inici.

Per a cada temàtica/material tindreu una petita guia amb diferents dinàmiques per aplicar a l’aula. I algunes d’elles les presentarem a la sessió.

En definitiva, es tracta d’oferir pretextos, espais i activitats significatives i actives on l’educació afectiva i sexual es doni de manera integral i completa, sigui com a matèria concreta o de manera transversal al currículum escolar.

Durada

5 hores, amb un descans intermedi

Lloc

Escola Jaume I (Barcelona)

Horari

De 9,30 a 14,30h

Formadora

Júlia Sánchez Andreo.  Sóc sociòloga, fundadora de La Ciranda (2009), mare i acompanyant en projectes d’educació viva en els darrers 7 anys. Estic vinculada a la casa de na ixements Migjorn i a la RedCAPS i participo en l’Associació 9 Món, acompanyant Migjorn. Coordino i facilito tallers d’educació afectiva i sexual integral, per infants i joves, famílies i professorat, juntament amb la sexòloga Verónica Ramilo, a través de la proposta de la Maleta pedagògica: Celebrem la Sexualitat.

WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h