DESTINATARIS I OBJECTIUS

El curs vivencial d’acompanyament emocional està destinat a famílies, mestres, educadors/es i altres persones implicades en tasques educatives que desitgen ampliar la seva experiència en l’àmbit de l’acompanyament a infants fins als 16 anys.

 

El curs té una orientació molt pràctica. La meitat de cada sessió està dedicada a l’anàlisi de casos reals que les persones participants estan vivint. Hi ha també la possibilitat de fer dues sessions opcionals a Ca L’Aulet, l’espai educatiu del CAIEV a l’alt maresme. Si teniu fills/es us demanem que vingueu a aquesta sessió amb ells/es, ja que són dues sessions de convivència i joc amb els fills/es, per tal de conèixer millor les dinàmiques relacionals que viviu, i així ajustar l’anàlisi de situacions del curs a les situacions reals dels participants. Si no teniu fills/es, també podeu venir per tal d’observar aquestes dinàmiques, l’acompanyament i l’anàlisi i retorn que se’n fa. Aquestes dues sessions són opcionals i gratuïtes, si no voleu o no podeu, no cal que les feu.

CONTINGUTS DE LES SESSIONS

 

1a sessió: Bases de l’acompanyament adequat: com em situo amb tu

 • Tipus de vincles i tipus d’acompanyament
 • Necessitats vitals dels infants a diferents edats
 • Els 6 pilars de la criança i de la relació sanes
 • Anàlisi de casos d’acompanyament emocional I

 

Sessió opcional I: Convivència en família a Ca l’Aulet

Passarem el matí de diumenge a Ca l’Aulet, jugant amb els fills/es i si no en teniu, observant les dinàmiques. Dinarem junts i a la tarda parlarem una mica del què hem observat. Si veniu com a família, és molt recomanable que vingueu amb la parella, en cas de tenir-ne.

 

2a sessió: Els des/ordres sistèmics a les famílies: com estem situats tots plegats

 • Dinàmiques relacionals típiques a la família nuclear
 • Dinàmiques relacionals a la pròpia família i a la família actual
 • El lloc adequat de cadascun en la relació amb els germans, en la relació amb els avis, en les separacions, i en la relació amb noves parelles amb i sense fills/es
 • Anàlisi de casos d’acompanyament emocional II

 

3a sessió: La comunicació que obre possibilitats: què busco en la com-uni-cació amb tu

 • Els dos registres en tot acte comunicatiu
 • L’expressió de límits amb amor i claredat
 • Tipus d’escoltes i el relat enfortidor
 • Anàlisi de casos d’acompanyament emocional III

 

Sessió opcional II: Convivència en família a Ca l’Aulet

Passarem el matí de diumenge a Ca l’Aulet, jugant amb els fills/es i si no en teniu, observant les dinàmiques. Dinarem junts i a la tarda parlarem una mica del què hem observat. Si veniu com a família, és molt recomanable que vingueu amb la parella, en cas de tenir-ne.

 

4a sessió: L’actitud en l’acompanyament de conflictes i el sentiment d’amor: què sóc jo amb i sense tu

 • 5 actituds freqüents en l’acompanyament dels conflictes
 • Estratègies per a l’acompanyament dels conflictes
 • El sentiment d’amor i de desamor. Conflictes socioafectius.
 • Anàlisi de casos d’acompanyament emocional IV

 

5a sessió: L’educació emocional i l’acompanyament de les emocions bàsiques

 • Conceptes claus: sensacions, afectes, emocions, sentiments, pensaments i metapensaments emocionals
 • Sentit i significat de cada emoció bàsica: por, ràbia, tristesa, fàstic, alegria
 • Els programes d’educació i d’intel·ligència emocional
 • Anàlisi de casos d’acompanyament emocional V
EIXOS DE LA FORMACIÓ
Formació vivencial

El curs té un enfocament vivencial. Partirem de dinàmiques grupals per poder experimentar i observar-nos. A partir d’aquí, reflexionarem sobre el significat d’aquestes observacions.

 

Anàlisi de situacions

Cada sessió dedicarem la meitat del temps a què els assistents aportin situacions i casos que estan vivint amb els infants per tal de representar-los i/o reflexionar sobre l’acompanyament adequat.

 

Referents teòrics

Prèviament a cada sessió els participants tindran un material de lectura amb els conceptes claus de cada tema. Durant la sessió, es farà referència a aquests conceptes però no es dedicarà gaire temps a la seva explicació per tal de donar espai a la vivència, la reflexió i l’anàlisi de casos reals.

 

HORARI i PREU

El curs es desenvolupa durant 5 sessions, una al mes, en horari de tarda – vespre de dissabte, de 16 a 20 hores, a Barcelona. Les dues sessions opcionals es desenvolupen en diumenge de 11 a 17 hores.

El preu de cada sessió és de 40 euros, que es paguen en efectiu el dia de la sessió. Les sessions opcionals són gratuïtes.  

Per participar en el curs has d’esdevenir amic-soci del CAIEV, que implica una quota anual de 50 euros, que et dona dret a accedir a tots els serveis que oferim.

DATES DEL CURS

Les dates del curs són:

Grup I (places exhaurides): 24/11,  9/12(sessió opcional I),  22/12,  26/1,   17/2(sessió opcional II)  23/2,  23/3

Grup II (matrícula oberta): 9/2,  3/3(sessió opcional I),  9/3,  6/4,   11/5, 19/5(sessió opcional II)  8/6

FORMADOR

 

El formador del curs és en Jordi Mateu, mestre d’infantil i primària a l’escola pública durant 21 anys, assessor del Departament d’Ensenyament durant 9 anys, vinculat amb escoles lliures i alternatives durant 15 anys, director del Caiev durant 8 anys i de l’espai educatiu Ca l’Aulet durant 4 anys, pare de 4 fills de 16, 7, 5 i 3 anys.

RECONEIXEMENT DE LA FORMACIÓ

El CAIEV ha demanat al Departament d’Ensenyament un reconeixement de 30 hores per a aquest curs (20 presencials i 10 de treball personal). El Departament ofereix reconeixement a les persones que compten amb la titulació de mestres, tècniques d’infantil de grau superior, i llicenciades amb la capacitació pedagògica acabada. Per a la resta de persones, l’associació CAIEV ofereix també una certificació pròpia de 30 hores de formació.

INFORMACIÓ SOBRE EL PROCÉS D’INSCRIPCIÓ

El grup I està tancat. Ara la inscripció està oberta per al grup II. Per fer la inscripció, has d’esdevenir amic-soci, seguint els passos dels enllaços a continuació, i després omplir el formulari per al grup.

Quota anual Amic Caiev

Si estàs interessada / interessat en el curs, omple el formulari de contacte que trobaràs a continuació per afegir-te a la llista d’interessats.  Gràcies.

WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h