Curs d’Aprofundiment a la matemàtica que s’aprèn amb les mans

 

 

La matemàtica acostuma a ser per a molts adults una disciplina a la qual oferim una importància rellevant però de la qual hem acumulat poques vivències associades a l’alegria, a la imaginació, a la il·lusió del descobrir i a la comprensió. S’acostuma a transmetre de generació en generació a través de la parla, intentant oferir als infants tècniques que els proporcionen la resposta correcta a diferents algoritmes i problemes. Els infants que comprenen o acaben memoritzant les tècniques acostumen a ser etiquetats com a “bons amb matemàtiques” i gaudeixen dels seus èxits i els que no… les acaben patint.

 

Aquesta formació vol oferir recursos (materials, propostes, teoria) i vivències plenes de vida perquè els adults es retrobin amb la matemàtica que teòricament ja van comprendre però emprant un altre camí. Oferir la possibilitat a que l’adult pugui acompanyar els infants des d’un altre lloc on la mirada és àmplia i alegre i porta amb sí una maleta plena de bons moments i recursos materials.

 

És una formació totalment recomanable per les famílies que tenen fills i filles que l’escola els acompanya emprant aquesta metodologia i per a famílies que volen enfortir el coneixement matemàtic dels seus fills oferint-los una forma de comprendre les matemàtiques fent servir les mans.

 

Aquesta formació està pensada per adults: famílies i qualsevol adult que vulgui acompanyar de forma activa el desplegament matemàtic dels infants. Un espai on compartir els neguits i oferir recursos per acompanyar acord a les necessitats de cada infant.

matematicas manipulativas CAIEV

Enguany es pretén oferir un formació dividida en dos mòduls perquè les famílies puguin optar per el moment evolutiu que els hi toca de més a la vora podent cursar els dos mòduls si és el seu desig.

 

El primer mòdul cobrirà els continguts i capacitats que es desplegaran al llarg de l’etapa d’Educació Infantil i Cicle inicial (infants de 2 a 8 anys)

 

El segon mòdul cobrirà els continguts i capacitats que es desplegaran al llarg de l’etapa de Cicle mitjà i Cicle superior (infants de 8 a 12 anys).

 

Cada mòdul consta de 4 sessions de 5 hores cadascuna distribuïdes en un dissabte al matí al més. Al llarg de les sessions els continguts es transmetran verbalment i a través de vivències basades en dinàmiques que permetin l’experimentació. Entre sessió i sessió la formadora ofereix la possibilitat d’anar acompanyant els dubtes quotidians que apareguin en el dia a dia de les famílies via mail portant els casos que consideri interessants a les sessions properes com exemples de vivències que poden ser nutritives pel grup.

 

Partint de l’evolució en les capacitats de descoberta i comprensió dels infants s’estructura la temàtica de les diferents sessions que donen cos al curs.

Curs del mòdul 1 iniciat.  Inscripció tancada.

Els dos grups del mòdul 1 estan plens.

 

Data Contingut Ullada

Mòdul 1

Acompanyament infants
de 2 a 8 anys

Sessió 1

 

21 Octubre

Sessió matí
9.30 a 14.30h

Sessió tarda
16 a 21h

 

Presentació del curs.  Les propostes, els materials didàctics i l’acompanyament des de la llar.  La conciliació amb el currículum dels ensenyaments d’infantil i de primària.  L’evolució de les capacitats dels infants en l’etapa 2 – 6 anys i diferents materials per acompanyar-les.  (El pensament lògico-matemàtic i la geometria).

 

 

Matemàticas manipulatives CAIEV

 

 Sessió 2

 

18 Novembre

Sessió matí
9.30 a 14.30h

Sessió tarda
16 a 21h

 

La numeració i el càlcul dels infants de 2 – 6 anys junt amb l’acompanyament de les primeres passes en el món de les mesures i l’estadística com a eina molt del fer diari.

 

 

Matematicas manipulativas CAIEV

 Sessió 3

16 Desembre

Sessió matí
9.30 a 14.30h

Sessió tarda
16 a 21h

 

El pas del món unitari al món en format base 10.  Acompanyament de les operacions de suma i resta amb materials concrets i el pas a l’abstracció (6 – 8 anys).

 

 

matematicas manipulativas CAIEV

 Sessió 4

20 Gener

Sessió matí
9.30 a 14.30h

Sessió tarda
16 a 21h

 

La geometria, mesura i estadística que es desplega com a habilitat matemàtica del dia a dia, i com a font de plaer en la resolució de reptes matemàtics (6 – 8 anys).

 

 

mates manipulativas CAIEV

 

 

Inscripció grup mòdul 2 tancada.  Oberta llista d’espera per possible segon grup del mòdul 2.

 

Data Contingut Ullada

Mòdul 2

Acompanyament infants
de 8 a 12 anys

Sessió 5

1o Febrer

9.30 a 14.30h

 

L’operació de la multiplicació i la divisió emprant material concret i l’acompanyament al salt a l’abstracció (8 – 10 anys).

 

 

matematicas manipulativas CAIEV

 

 Sessió 6

17 Març

9.30 a 14.30h

 

Comprenent el concepte i adquirint la imatge de fracció i decimals emprant gran nombre de propostes imaginatives (8 – 10 anys).

 

 

matematicas manipulativas CAIEV

 Sessió 7

21 Abril

9.30 a 14.30h

 

La geometria, l’estadística i la mesura recorrent al joc i a les demandes del dia a dia (8 – 12 anys).

 

 

matemáticas manipulativas CAIEV

 

 Sessió 8

19 Maig

9.30 a 14.30h

 

Operant amb racionals des de la comprensió.

Primeres passes en el món de secundària perquè els infants arribin amb un bon equipatge (10 – 12 anys).

 

 

matematicas manipulativas CAIEV

 

 

Preu del curs

 

Cada mòdul (20 hores) té un cost de 200€. El pagament de cada mòdul es realitza a través de domiciliació bancària al vostre compte corrent. El cobrament del primer mòdul (200 euros). es realitzarà al mes d’octubre El cobrament del segon mòdul (200 euros) es realitzarà a principis de gener.

 

Les persones que facin el primer mòdul tindran preferència per fer el segon mòdul també.

 

Procès d’inscripció

 

Si esteu interessats/des en el curs, heu de:

 

  • Fer   un ingrés de 50 euros al número de compte corrent de la Caixa d’enginyers ES05 3025 0018 9814 0000 8178, en què aparegui com a concepte ‘Amic Caiev’ i a continuació el vostre número de soci, és a dir: Amic caiev núm. DNI / NIE. Aquests diners us permetran ser socis – amics simpatitzants de l’associació d’educació viva Caiev, i gaudir de les seves activitats. Podeu trobar informació dels serveis als quals tindreu accés en aquest enllaç:  

http://caiev.com/index.php/qui-som/

 

  • Donar-vos d´alta a la nostra associació com a Soci-Amic a través d’aquest enllaç:

http://caiev.com/index.php/membership-join/

 

  • Un cop rebut aquest e-mail, us enviarem un missatge en què us confirmarem la vostra plaça. Les reserves de plaça es faran en funció de l’ordre dels ingressos.

 

Formadora

 

Lara Giménez Barragan. Llicenciada en Ciències Mediambientals per la Universitat de Girona l’any 2002, amb Certificat d’aptituds pedagògiques (CAP) l’any 2003. Des del 2005 Educadora especialitzada en l’acompanyament del desplegament de les capacitats matemàtiques en infants de 3 a 12 anys (Etapa d’Educació Infantil i Primària) emprant diversitat de materials manipulatius, formant part dels equips docents de diferents iniciatives publiques i privades. Des del 2011 em dedico a la Formació Permanent del Professorat fent cursos de diferents durades i enfocs, adaptats a les necessitats expressades pels diferents col·lectius, a través dels Centres de Recursos Pedagògics, Escoles Públiques i Privades, Escoles d’Estiu, Iniciatives Privades, Acompanyament de Pares i Mares. De forma paral·lela a la formació he participat en l’Assessorament de les Programacions didàctiques de diferents Centres Educatius. Des del 2013 formo part de l’equip de formadors del Centre de Recursos de l’Educació Viva (CRAEV,) creat per en Jordi Mateu Zorita, com especialista i formadora en la competència matemàtica.

 

Encantada de compartir aquest camí

i respirar el món de la didàctica de les matemàtiques

resto a la vostra disposició per poder contestar qualsevol dubte que us pugui néixer.

Si voleu descarregar-vos el temari del Curs d’Aprofundiment a la matemàtica que s’aprén amb les mans, feu clic aquí

WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h