Curs d’educació viva
a Escoles Bressol

 

 

Destinataris i objectius

 

Aquesta formació va destinada a totes aquelles persones (acompanyants, mestres, famílies, estudiants, educadores…) que tenen relació amb la primera infància (0-3) i cerquen estratègies, aportacions i reflexions al voltant d’una mirada basada en:

 

 • l’amor i el respecte profund per l’infant i el seu sistema familiar
 • l’acolliment de les necessitats autèntiques de cada infant
 • la valorització de l’activitat lliure i espontània des del naixement.

 

Per tal de poder revisar la pròpia experiència o aportar canvis als entorns educatius per connectar més amb la vida.

 

Metodologia

 

 • Dinàmiques vivencials: les dinàmiques corporals ens permeten connectar d’una manera més autèntica amb el nostre sentir i així poder entrar en un profund treball de transformació i consciència. La majoria de les sessions tenen dinàmiques d’aquest estil.

 

 • Formació teòrica: anirem teixint un marc teòric que ens doni eines per aprofundir i reflexionar sobre l’acompanyament dels infants al llarg de les sessions. Comptarem també amb un campus virtual on compartir articles i aportacions de diferents referents en el camp de l’educació infantil.

 

 • Posada en comú: la pròpia experiència, els nostres neguits, les nostres inquietuds i descobertes ens serveixen de punt de partida per a la presa de consciència. La posada en comú ens ajuda a posar-hi llum i mirada. En totes les sessions hi haurà un espai destinat a escoltar-nos i compartir.

 

 • Visites: visitarem espais on nodrir-nos per a poder aportar idees i recursos a la nostra realitat.

 

 • Seguiment personal: proposem un treball individual, a part de les sessions, per a potenciar el creixement personal. En aquest viatge us acompanyarem fent un seguiment personal de cada participant a través de tutories i propostes de treball individual.

 

Continguts del curs

 

El curs consta de 9 sessions. Cada sessió centra la seva mirada en una temàtica concreta. Tot i aquesta divisió, la formació està concebuda com un tot integrat on cada tema se sustenta en la resta de temes plantejats. 

 

Cada tema ha estat escollit per la seva incidència en el benestar de l’infant i la necessitat de ser revisat per acostar-nos a una mirada més amorosa i curosa amb els infants d’aquestes edats.

 

Sessió 1: Benvinguda i fonaments de l’educació viva 0-3

 

Una sessió destinada a conèixer-nos i iniciar un camí cap a la comprensió i el coneixement de les característiques dels infants en els primers anys de vida.

 

 • Bases de l’educació viva
 • Introducció a les necessitats dels infants de 0 a 3 anys
 • Mirada a l’adult

 

Sessió 2: Acompanyament emocional 

 

En aquesta sessió ens centrem en abordar la part més emocional, no només centrant la mirada en l’infant, sinó ambé en el que es mou en els adults que hi estem en contacte.

 

 • El part i post part
 • Els vincles afectius
 • Les etapes sensibles
 • El plor de l’infant

 

Sessió 3: El cos de l’infant 

 

Una sessió destinada a revisar el valor de la nostra intervenció a nivell corporal, alhora que redescobrim el cos dels infants i les seves possibilitats.

 

 • Desenvolupament psicomotor
 • El massatge
 • El contacte

 

Sessió 4: Estructures i organització

 

Aquesta sessió serveix per revisar les nostres estructures pedagògiques, les nostres propostes i els nostres material, per tal d’analitzar si realment s’adeqüen a les necessitats autèntiques dels infants.

 

 • L’organització diària
 • Tipus de propostes i materials
 • Els moments de cura i atenció individual

 

Sessió 5: Relacions entre iguals

 

Una sessió destinada a parlar de les relacions entre els infants a les primeres edats i revisar les nostres creences i intervencions.

 

 • La socialització
 • Límits i conflictes
 • L’agressivitat

 

Sessió 6: Autoregulació i confiança

 

En aquesta ocasió mirarem quines estratègies, idees i eines tenim per acompanyar els infants en els propis processos de maduresa.

 

 • Confiança en l’infant
 • L’alimentació
 • El control d’esfínters

 

Sessió 7: Les famílies

 

En aquesta sessió parlarem de com establir ponts entre els adults per poder cuidar els infants deixant de banda prejudicis, interpretacions personals, etc.

 

 • La mirada sistèmica
 • Els processos d’adaptació
 • Els vincles

 

Sessió 8: L’equip

 

En aquest cas parlarem de com cuidar l’equip (o com cuidar-nos si estem soles i sols) per tal de garantir un clima tranquil i un ambient relaxat necessari per al benestar dels infants.

 

 • El lloc de cadascú
 • Les trobades, reunions i formacions
 • Els processos personals

 

Sessió 9: Aprofundim en la cura afectiva, emocional, i psicològica de l’infant

 

Aquesta última sessió farem un tancament del curs aprofundint en la part emocional i psicològica de l’infant

 

 • Etapes evolutives i fases del desenvolupament: descripció de les necessitats específiques de cada moment.
 • Els nous descobriments i aportacions de la Psicologia sobre l’embaràs, part i post part- i la Neurociència Perinatal; Iimportància de la cura durant la primera infància.
 • Allò que hem de tenir en compte quan cuidem/acompanyem/respectem/ensenyem si busquem el benestar de l’infant

 

 

Horaris, preu, forma de pagament, procés d’inscripció i reconeixement de la formació

 

Cada sessió té lloc un dissabte al matí al mes, durant 5 hores, de 9:30 a 14:30 hores. El preu de cada sessió mensual és de 50 euros. El curs es desenvolupa a Barcelona ciutat.

 

Pagament del curs

 

El pagament del curs es fa per domiciliació bancària al vostre compte corrent, en tres cobraments fraccionats. El primer cobrament inclou les tres primeres sessions, d’octubre a desembre. L’import d’aquest primer pagament és de 150 euros. El segon cobrament inclou les tres següents sessions (150 €), i el tercer cobrament inclou les tres darreres sessions (150 €). El cobrament es farà a l’inici de cada mòdul, el dia 1 del mes en curs (octubre, gener i abril).

 

En qualsevol cas no es faran devolucions de les quotes trimestrals per falta d’assistència. En cas que ho considereu necessari, us podeu donar de baixa del curs a l’inici de cada un dels 3 mòduls, i no caldrà que feu el pagament del mòdul següent, però caldrà comunicar-ho amb un mínim de 15 dies d’antelació.

 

Reconeixement de la formació

 

L’associació Caiev està tramitant el reconeixement de la formació amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Totes les formacions de l’associació que hem presentat al Departament fins ara han estat reconegudes oficialment. El Departament d’Ensenyament atorga certificats de reconeixement a persones amb el següent perfil: mestres, llicenciats amb la capacitació pedagògica, i tèncis d’infantil de grau superior. La resta de persones que no compleixin aquest requisit rebran igualment un certificat de formació per part de l’associació Caiev d’educació viva.

 

Formadores

 

Magda Solera Pérez

 

Mestra d’infantil i psicomotricista. Em vaig formar en pedagogia sistèmica de la mà de gent tan increïble com la Marianne Franke, el Carles Parellada o la Mercè Travesset. He treballat en Espais Familiars, escoles bressol, escoles públiques diverses i en un projecte de Criança Compartida que em va portar a acostar-me a la XELL (en sóc membre del GdT des de fa uns anys). He tingut el privilegi de viatjar al León Dormido en tres ocasions (participant en les activacions) i després poder estar en un grup de formadors de l’ICE de la UAB aprofundint i reflexionant sobre les idees de la Rebeca Wild i el Mauricio. El meu interès per la primera infància m’ha portat també a fer diferents formacions sota la mirada d’Emmi Pikler i a participar en diverses xarxes ciutadanes. Sóc mare d’un infant d’un any.

 

Itziar Aranaz Mota

 

Educadora infantil, Mestra i psicomotricista. El tema dels vincles i l’acompanyament a les famílies em va fascinar des de bon començament, això em va portar a voler conèixer els primers moments de la vida: l’embaràs, el part, post part i criança; vaig tenir la sort de poder formar-me amb el Michel Odent i amb la Laura Gutman. Va canviar la meva mirada sobre l’infància i l’educació; i en aquest camí he anat compartint i aprenent del massatge infantil, del Seitai, de la mirada Pikler, de l’educació creadora, amb la Rebeca i Mauricio Wild.

 

He treballat a escoles bressol, escoles concertades, en grups de criança compartida, i vaig co-crear i coordinar una escoleta d’educació viva durant set anys.

 

Sóc mare d’una nena de cinc anys.

 

Celeste Vaiana

 

Psicóloga especializada en Crianza, Educación y Familia,  profesora de Psicología y Filosofía. Soy mamá de Pau de 12 y Bruna de 2 años. Siempre me fascinó la relación entre la salud y lo educativo. Desde mucho antes de  iniciarme en la profesión -más de 20 años- me he interrogado permanentemente acerca del bien-estar humano, y de cómo se van germinando en cada uno de nosotros las semillas de la violencia. Desde este interrogante, he llegado a la crucial importancia que tienen los cuidados de los primeros años de vida del niño, no sólo para él y su familia, sino para el bien de la completa HUMANIDAD!

 

He formado parte desde el inicio -como madre y como  profesional-, del movimiento que dio surgimiento a las escuelas libres en Catalunya. Trabajé en la gestión y dirección pedagógica de Xantala durante 6 años, participé 8 años en el grupo de trabajo de la Xell, lo que me ha permitido conocer y supervisar muchos proyectos de crianza y educativos, colaboro con el Caiev y con todas aquellas entidades que estén a favor del cuidado de la VIDA!

 

Actualmente, asesoro proyectos de educación viva, y trabajo en consulta privada.

 

Calendari de la formació

Tancada la inscripció!
No hi ha grups oberts. Gràcies pel vostre interès en aquesta formació.

Grups d’aquesta formació pel curs 2017-18.

Nom del grupBSM1BSM2BST2BST1
Horari9.30 a 14.309.30 a 14.3016.00 a 21.0016.00 a 21.00
CalendariBSM1BSM2BST2BST1
SessióDiaDiaDiaDia
1a OCT714147
2a NOV411254
3a DES29162
4a GEN13202013
5a FEB310103
6a MAR310103
7a ABR714147
8a MAI512125
9a JUN2992

Si voleu descarregar-vos el temari del Curs d’Educació Viva a Escoles Bressol, feu clic aquí.