Curs d’experiències d’educació viva a Secundària

Objectius

 

El curs d’experiències educatives a secundària és una formació anual que té com a objectius que els participants:

 • Coneguin experiències actuals d’educació viva a secundària: els referents pedagògics, l’organització del professorat, i el funcionament en el dia a dia.
 • Desenvolupin algunes estratègies de comunicació, mediació i acompanyament emocional amb l’alumnat de secundària des d’un enfocament sistèmic.
 • Construeixin uns criteris pedagògics que els permeti planificar, portar a terme i avaluar activitats d’aprenentatge segons l’enfocament de l’educació viva.

Continguts

 

Alguns dels continguts del curs són:

 • Fonaments de l’educació viva: autopoiesi, teoria de sistemes i paradigma de la complexitat
 • Actituds bàsiques en l’acompanyament a l’alumnat de secundària i cura de la comunicació
 • Acompanyament emocional, expressió de límits, i gestió de conflictes
 • Dinàmiques de grups, tutories, i relació amb les famílies
 • Tipologia d’estructures pedagògiques i enfocaments globalitzats: ambients, aprenentatge basat en projectes, processos interdisciplinars, tallers, treball cooperatiu, aprenentatge – servei, etc.
 • Materials amb un enfocament competencial: capses de recerca, petites investigacions, creació d’ambients
 • L’aprenentatge i l’avaluació competencials: eines per a la planificació, l’observació i l’anàlisi
 • Models d’organització, gestió i cohesió de l’equip de professorat

Dinàmiques de les sessions

 

Presentació d’experiències

Durant el curs es presenten moltes experiències actuals d’instituts d’innovació educativa. Les experiències són presentades per l’equip directiu de cada institut. A través d’aquestes presentacions, l’alumnat podrà conèixer les bases pedagògiques, l’organització, les estructures pedagògiques i el funcionament diari de l’institut.

 

Desenvolupament d’estratègies d’acompanyament

Hi ha també sessions dedicades al desenvolupament de les actituds i les estratègies bàsiques en l’acompanyament: la presència, l’observació, l’empatia, l’acompanyament emocional, la comunicació, les dinàmiques de grups, les tutories individuals, etc.

 

Anàlisi de situacions

Durant les sessions, les coordinadores del grup acolliran l’anàlisi de situacions que els participants estan vivint als seus instituts, com a exemple del treball de pràctica reflexiva que orienta tot el curs.

Sessions

 

1a sessió

Presentació del curs

Presentació d’experiència: Institut 4 cantons

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

2a sessió

Presentació d’experiències: Institut Manresa Sis

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

3a sessió

Presentació d’experiència: Institut escola Les Vinyes

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

4a sessió

Presentació d’experiències: Institut de Tordera

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

5a sessió

Presentació d’experiències: Escola Institut Summerhill. Anglaterra

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

6a sessió

Presentació d’experiències: Institut de Sils

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

7a sessió

Presentació d’experiència: Pendent de confirmar

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

8a sessió

Presentació d’experiència: Institut Jacint Verdaguer

Reflexions sobre aspectes pedagògics, organitzatius i d’acompanyament de l’alumnat

 

9a sessió

Presentació d’experiència: Espais alternatius de secundària

Dinàmiques de grup

Tancament del curs

Coordinadores del curs

 

El curs compta amb dues coordinadores que faciliten les sessions d’acompanyament, participen a la resta de sessions, i coordinen les reflexions i la cohesió del grup:

 

Cristina Puga

Sóc la Cristina Puga. Formada en magisteri d’educació especial, psicopedagogia i teràpia gestalt. Gairebé des que em vaig iniciar en el món de l’educació, m’ocupen molt tres aspectes: l’acompanyament emocional, l’inclusió i l’aprenentatge globalitzat.

 

M’apasiona l’adolèscencia i és per vocació que vaig triar acompanyar a nois i noies al al llarg d’aquesta etapa des d’un profund respecte per tots ells i elles.

 

El meu camí acompanyant infants i joves comença al casal del Raval de Barcelona, posteriorment treballo a l’escola concertada, on entro en contacte amb la Xell, i pocs anys després incio la meva tasca en l’escola pública, concretament en l’ESO. Els primers cursos treballo com a orientadora educativa a l’EAP i paral·lelament col·laboro amb la fundació Claudio Naranjo on creem pels professors un curs anomenat “Educar per obrir el cor”. A través d’aquest curs, conec l’Institut de Sils on m’hi he estat els darrers sis cursos i on sento que vaig trobar molt del que buscava com a docent amb una mirada respectuosa. El curs passat i per conciliar i prioritzar la meva vida familiar faig canvi a l’institut de Celrà que es troba a prop d’on visc, 

 

Sóc mare de dues nenes, i això a més d’obrir-me el cor, em va fer implicar-me en un parell de projectes educatius d’educació viva.

 

Celeste Vaiana

Psicóloga especializada en Crianza, Educación y Familia, profesora de Psicología y Filosofía. Soy mamá de Pau de 12 y Bruna de 2 años. Siempre me fascinó la relación entre la salud y lo educativo. Desde mucho antes de iniciarme en la profesión -más de 20 años- me he interrogado permanentemente acerca del bien-estar humano, y de cómo se van germinando en cada uno de nosotros las semillas de la violencia. Desde este interrogante, he llegado a la crucial importancia que tienen los cuidados de los primeros años de vida del niño, no sólo para él y su familia, sino para el bien de la completa HUMANIDAD!

He formado parte desde el inicio -como madre y como profesional-, del movimiento que dio surgimiento a las escuelas libres en Catalunya. Trabajé en la gestión y dirección pedagógica de Xantala durante 6 años, participé 8 años en el grupo de trabajo de la Xell, lo que me ha permitido conocer y supervisar muchos proyectos de crianza y educativos, colaboro con el Caiev y con todas aquellas entidades que estén a favor del cuidado de la VIDA!

Actualmente, asesoro proyectos de educación viva, y trabajo en consulta privada.

 

La sessió de comunicació no violenta està facilitada per la Idoia Hernaiz.   I la resta de sessions són facilitades pels equips directius dels instituts convidats.

RECONEIXEMENT DE LA FORMACIÓ

El Curs d’educació viva a secundària està reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a formació permanent del professorat. El Departament atorga un certificat de 100 hores (50 presencials i 50 de treball personal) per a les persones que siguin mestres, llicenciats amb la capacitació pedagògica, o be tècnics d’infantil de grau superior.

 

La resta de persones que no compleixin aquest requisit rebran igualment un certificat de formació per part de l’associació Caiev d’educació viva.

 

HORARI i CALENDARI

El curs es desenvolupa un dissabte al mes, de 9 a 15 hores.

Calendari del curs:  20 octubre, 17 novembre, 15 desembre, 26 gener, 16 febrer, 16 març, 27 abril, 18 maig, 15 juny.

 

LLOC

El curs té lloc a una escola a la ciutat de Barcelona

 

PREU I FORMA DE PAGAMENT

El preu del curs és de 50€  per sessió que es paguen conjuntament en tres cobraments fraccionats al llarg del curs

 

El pagament del curs es farà mitjançant domiciliació bancària, distribuïda en 3 pagaments.  Les dates dels pagaments són les següents:

 • El dia 1 d’octubre (abans de l’inici del curs). Inclou tres sessions i l’import és de 150€.
 • El dia 1 de gener. Inclou tres sessions i l’import és de 150€.
 • El dia 1 d’abril. Inclou tres sessions i l’import és de 150€.

 

En cas que ho considereu necessari, us podeu donar de baixa del curs a l’inici de cada un dels 3 mòduls, i no caldrà que feu el pagament del mòdul següent, però caldrà comunicar-ho amb un mínim 1 mes abans del pagament del següent mòdul.  Als rebuts retornats sense pagar, se’ls afegirà 2€ en concepte de despeses de devolució.

 

PROCÈS D’INSCRIPCIÓ

Per realitzar els cursos que ofereix l’Associació, s’ha de ser Amic CAIEV. Primer hauràs de fer la subscripció d’Amic CAIEV en l’enllaç que trobareu a sota. Un cop fet, rebreu un correu amb el vostre usuari i contrasenya.

Us haureu d’inscriure a la web, el sistema us reconeixerà com Amics CAIEV i podreu fer la inscripció en el curs.

1. Quota anual Amic Caiev
2. Curs etapa secundària