Curs d’Introducció a l’educació viva per a
 Secundària

Objectius

 

El curs d’educació viva a secundària és una formació anual que té com a objectius que els i les participants:

 • Prenguin consciència del moment evolutiu en què es troba l’alumnat de secundària.
 • Adquireixin coneixements tant de caire personal com professional que facilitin l’acompanyament pedagògic i emocional de l’alumnat.
 • Desenvolupin algunes estratègies de comunicació, mediació i acompanyament emocional amb l’alumnat de secundària.
 • Construeixin uns criteris pedagògics que els permeti planificar, portar a terme i avaluar activitats d’aprenentatge segons l’enfocament de l’educació viva.

Dinàmiques de les sessions

 

Cada sessió comptarà amb:

 • Una part vivencial sobre el tema a tractar, un petit taller dinamitzat pel facilitador/a del grup.
 • Una reflexió teòrica a partir del què s’ha viscut que permeti portar l’atenció a criteris bàsics sobre l’enfocament i l’acompanyament  de l’àrea en qüestió que permeti també compartir l’essència del què implica aquesta àrea d’experiència.
 • Una referència a materials i recursos pedagògics existents per a l’àrea en qüestió.
 • L’anàlisi de situacions que els i les participants estan vivint als seus instituts, com a exemple del treball de pràctica reflexiva que orienta tot el curs.

Sessions

 

1a sessió: Què viu un/a adolescent (etapa 12-16).  Celeste Vaiana, Cristina Puga i Idoia Hernaiz.

2a sessió: Comunicació conscient:  com parlar i escoltar per afavorir la connexió.  Celeste Vaiana i Idoia Hernaiz.

3a sessió: L’acompanyament emocional:  acompanyar els adolescents des d’una mirada respectuosa.  Celeste Vaiana i Cristina Puga.

4a sessió: Tutoria:  individual i grupal.  Idoia Hernaiz i Cristina Puga.

5a sessió: Què, com i quan aprendre?  Celeste Vaiana i Susanna Fernando.

6a sessió: Pedagogia sistèmica.  Celeste Vaiana i Montserrat Clapers.

7a sessió: Acompanyament en l’ús de les noves tecnologies.  Celeste Vaiana i Pere Joan.

8a sessió: Acompanyament de la sexualitat i l’afectivitat.  Celeste Vaiana i Idoia Hernaiz.

9a sessió: Sessió final:  què ens emportem i com portar-ho a la nostra pràctica diària. Anàlisis casos i centres concrets.  Celeste Vaiana, Cristina Puga i Idoia Hernaiz.

Coordinadores del curs

 

El curs compta amb dues coordinadores que faciliten les sessions d’acompanyament, participen a la resta de sessions, i coordinen les reflexions i la cohesió del grup:

 

Cristina Puga

Sóc la Cristina Puga. Formada en magisteri d’educació especial, psicopedagogia i teràpia gestalt. Gairebé des que em vaig iniciar en el món de l’educació, m’ocupen molt tres aspectes: l’acompanyament emocional, l’inclusió i l’aprenentatge globalitzat.

 

M’apasiona l’adolèscencia i és per vocació que vaig triar acompanyar a nois i noies al al llarg d’aquesta etapa des d’un profund respecte per tots ells i elles.

 

El meu camí acompanyant infants i joves comença al casal del Raval de Barcelona, posteriorment treballo a l’escola concertada, on entro en contacte amb la Xell, i pocs anys després incio la meva tasca en l’escola pública, concretament en l’ESO. Els primers cursos treballo com a orientadora educativa a l’EAP i paral·lelament col·laboro amb la fundació Claudio Naranjo on creem pels professors un curs anomenat “Educar per obrir el cor”. A través d’aquest curs, conec l’Institut de Sils on m’hi he estat els darrers sis cursos i on sento que vaig trobar molt del que buscava com a docent amb una mirada respectuosa. El curs passat i per conciliar i prioritzar la meva vida familiar faig canvi a l’institut de Celrà que es troba a prop d’on visc, 

 

Sóc mare de dues nenes, i això a més d’obrir-me el cor, em va fer implicar-me en un parell de projectes educatius d’educació viva.

 

Celeste Vaiana

Psicóloga especializada en Crianza, Educación y Familia, profesora de Psicología y Filosofía.  Si bien mis inicios profesionales estuvieron centrados en la docencia, con la llegada de mis hijos he ido especializándome y orientándome en la clínica e investigación de la Salud Psíquica y Emocional de las personas. Sin embargo, siempre me ha movido y fascinado la relación existente entre la Salud y la Educación, ya que desde muy joven intuía que las dificultades del aprendizaje estaban muy vinculadas a aspectos psicológicos. He tenido el placer y la alegría de haber formado parte desde el inicio -como madre y como profesional-, del movimiento que dio surgimiento a las escuelas libres en Catalunya. Trabajé en la gestión y dirección pedagógica de Xantala durante 6 años, participé 8 años en el grupo de trabajo de la Xell, lo que me ha permitido conocer y supervisar muchos proyectos de crianza y educativos.  También trabajo –y cada vez más- en escuelas públicas –Bressol y Primaria- formando y asesorando Equipos, colaboro con el Caiev y con todas aquellas entidades que estén a favor del cuidado de la VIDA! Y desde principio de Verano co-coordino con muchísima ilusión la creación del equipo y la propuesta de la formación para Profesores de Secundaria del CAIEV!

Altres formadors/es del curs

Idoia Hernàiz, Pere Juan, Montserrat Clapers

RECONEIXEMENT DE LA FORMACIÓ

El curs d’educació viva a Secundària està en procés de reconeixement pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb una durada de 100 hores.  Totes les formacions de l’associació que hem presentat al Departament fins ara han estat reconegudes oficialment. El Departament d’Ensenyament atorga certificats de reconeixement a persones amb el següent perfil: mestres, llicenciats amb la capacitació pedagògica, i tècnics d’infantil de grau superior. La resta de persones que no compleixin aquest requisit rebran igualment un certificat de formació per part de l’associació CAIEV d’educació viva.

 

La resta de persones que no compleixin aquest requisit rebran igualment un certificat de formació per part de l’associació CAIEV d’educació viva.

 

HORARI i CALENDARI

El curs es desenvolupa un dissabte al mes, de 16 a 21 hores.

Calendari del curs:  20 octubre, 17 novembre, 15 desembre, 26 gener, 16 febrer, 16 març, 27 abril, 18 maig, 15 juny.

 

LLOC

El curs té lloc a l’escola Jaume I de Barcelona.

 

PREU I FORMA DE PAGAMENT

El preu del curs és de 50€  per sessió que es paguen conjuntament en tres cobraments fraccionats al llarg del curs

 

El pagament del curs es farà mitjançant domiciliació bancària, distribuïda en 3 pagaments.  Les dates dels pagaments són les següents:

 • El dia 1 d’octubre (abans de l’inici del curs). Inclou tres sessions i l’import és de 150€.
 • El dia 1 de gener. Inclou tres sessions i l’import és de 150€.
 • El dia 1 d’abril. Inclou tres sessions i l’import és de 150€.

 

En cas que ho considereu necessari, us podeu donar de baixa del curs a l’inici de cada un dels 3 mòduls, i no caldrà que feu el pagament del mòdul següent, però caldrà comunicar-ho amb un mínim 1 mes abans del pagament del següent mòdul.  Als rebuts retornats sense pagar, se’ls afegirà 2€ en concepte de despeses de devolució.

 

PROCÈS D’INSCRIPCIÓ

Per realitzar els cursos que ofereix l’Associació, s’ha de ser Amic CAIEV. Primer hauràs de fer la subscripció d’Amic CAIEV en l’enllaç que trobareu a sota. Un cop fet, rebreu un correu amb el vostre usuari i contrasenya.

Us haureu d’inscriure a la web, el sistema us reconeixerà com Amics CAIEV i podreu fer la inscripció en el curs.

1. Quota anual Amic Caiev
2. Curs d’Introducció a l’Educació Viva per a secundària