Curs monogràfic Petjades al bosc

Curs 2019-20

Places disponibles

Per què em pot interessar aquest monogràfic? Aquest monogràfic pot interessar-te si ets un professional que treballes o estàs al càrrec d’infants d’edat compresa entre els 0 i els 12 anys. Si ets un educador/a, mestre/a, monitor/a, etc. i treballes en entorns naturals, realitzes sortides a natura o bé tens el desig de començar a apropar als infants a la natura d’alguna manera, el monogràfic pot aportar-te coneixements i experiències per sentir-te més segur/a (en coneixements, habilitats pràctiques i gestió de riscos) i poder aprofitar els espais de natura. Aquest monogràfic no està dissenyat per oferir coneixements profunds sobre biologia i medi ambient, sinó que és una introducció per adquirir les eines i la formació bàsica per estar a la natura amb un grup d’infants.

Què m’aportarà aquest curs introductori? El monogràfic em pot servir per comprendre el paper de la natura en el benestar i desenvolupament de l’infant de 0 a 12 anys i d’aquesta manera poder acompanyar infants en estades, sortides i excursions en entorns naturals, ja sigui de forma regular o esporàdica. M’ajudarà a entendre com l’adult s’ha de preparar, equipar i mantenir la seguretat i el confort del grup en un espai natural. També m’aportarà habilitats i coneixements pràctics que podré dur a terme en la meva realitat professional de forma fàcil i immediata.

Quins requisits necessito tenir per poder fer el monogràfic? Haver cursat algun tipus de formació en educació viva de manera que tens assolits els coneixements bàsics i la mirada pedagògica on es sosté la formació Petjades. A més a més, ser professional en l’àmbit de l’educació i/o l’acompanyament d’infants de 0 a 12 anys. En cas que no tinguis cap formació d’aquests tipus i/o no treballis amb infants; però estiguis molt interessat o interessada en el monogràfic, et suggerim que contactis directament amb nosaltres per parlar de la teva situació particular i la possibilitat de poder assistir al monogràfic.

Està homologat el monogràfic? Actualment el monogràfic està en procés d’homologació pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb una durada de 18 hores, de les quals 15h són presencials i 3h són de treball individual. Fins ara, totes les formacions presentades des del CAIEV per a ser homologades han estat acceptades, així que esperem que el monogràfic de Petjades també ho estigui.

El Departament d’Ensenyament atorga certificats de reconeixement a persones amb el següent perfil: mestres, llicenciats i llicenciades amb la capacitació pedagògica i tècnics d’infantil de grau superior, i que tinguin el perfil ATRI actiu. Les persones que no compleixin aquest requisit rebran un certificat de formació per part de Pas d’Infant i l’associació Caiev.

Si faig aquest monogràfic podré fer després la formació completa de Petjades? Sí, si fas el monogràfic de tres sessions, tindràs l’opció d’inscriure’t a la formació llarga i et convalidarem les dues primeres sessions, la sessió pràctica l’hauràs de tornar a cursar. Si fas el monogràfic i després t’apuntes a la formació llarga et descomptarem dues sessions del preu total de la formació. La formació completa de Petjades, educació viva a la natura, començarà el curs 2020-21.

Per què Pas d’Infant i el CAIEV no comencen aquest curs la formació completa de Petjades i ofereixen un monogràfic? La formació llarga de Petjades no l’oferim aquest curs vinent perquè estem acabant de definir les col·laboracions amb altres professionals que sentim poden enriquir i ampliar la mirada. Alguns d’aquests professionals viuen a l’estranger i estem concretant la millor manera perquè puguin participaren la formació.

Per què des de Pas d’Infant i el CAIEV hem decidit crear aquest monogràfic? Com a equip, des de Pas d’Infant hem estat treballant des de fa més de 20 anys amb infants en diferents contextos i la nostra experiència ens ha mostrat que els nens i nenes poden desenvolupar-se de forma més completa, global i saludable en entorns naturals. També hem pogut observar els beneficis d’aquestes estades regulars a la natura a nivell de benestar, relacions socials, aprenentatges significatius, coneixement d’un mateix/a i de l’entorn on visc. Per la seva banda, el CAIEV, com a Centre d’Assessorament i Investigació d’Educació Viva, porta diversos anys promovent la investigació en educació viva i generant espais de formació i reflexió per a professionals interessats en generar espais educatius que responguin a paràmetres de l’educació viva. Amb el monogràfic de Petjades, el CAIEV recolza i promou la inclusió de la natura com un espai educatiu fonamental en el desenvolupament de l’infant. Així, tant Pas d’Infant com CAEIV, sentim la importància d’impulsar aquest monogràfic ja que observem que la nostra societat es va desconnectant cada vegada més de la natura. Oblidem que nosaltres, les persones, també som natura. Amb aquest monogràfic, voldríem aconseguir que els adults puguin reconnectar-se amb els beneficis i el potencial d’aprenentatge latent en els espais naturals, a la vegada que es sentin capaços i segurs de sortir a la natura amb grups d’infants i poder-ne treure el màxim profit.

Qui sóm i perquè oferim aquesta formació? Com a equip hem treballat conjuntament amb infants al bosc des del 2013 dins de l’àmbit de l’educació viva, hem coordinat pedagògicament projectes d’escola viva al bosc i també hem treballat com a acompanyants en aquests projectes. A més a més, hem realitzat la formació d’Escola de Bosc amb la Forest School Assotiation del Regne Unit. Aquesta formació ens va ajudar a assentar allò que havíem experimentat al bosc amb infants, aportant-nos coneixements teòrics i pràctics i obrint-nos la mirada pedagògica a nivell internacional. També oferim assessoraments a centres educatius i projectes sobre educació i acompanyament emocional, i formacions en aquestes temàtiques. Des del 2014 realitzem una formació bianual sobre educació viva i acompanyament emocional, Mirades.

La Vicky Mateu ha fet també de voluntària a diverses escoles de bosc angleses i, des del 2016, coordina pedagògicament i acompanya una escola viva al bosc per a infants de 0 a 3 anys al Baix Montseny, on desenvolupa el projecte pedagògic de Pas d’Infant. A més a més, des del 2009 ha treballat en l’àmbit de l’educació viva a Catalunya, havent viscut a Anglaterra prèviament durant 10 anys on també va treballar en diferents espais educatius que li van obrir la mirada a altres pedagogies. Viu en una masia al bosc del Parc Natural del Montseny, és una apassionada de la natura. Com a

La Maria Castellana ha treballat des del 2006 en l’àmbit de l’educació viva. Comença en un projecte urbà d’exterior on realitzàvem dues sortides setmanals a natura; després va ser cocreadora i coordinadora d’un espai d’educació viva a l’exterior, ubicat en una arbreda de les rodalies de Barcelona. Va ser coordinadora pedagògica i acompanyant d’una escola viva al bosc a la zona del Baix Montseny on va desenvolupar el projecte pedagògic de Pas d’Infant. Viu a la plana del Baix Montseny, és una enamorada de la natura. Va créixer en un poble del gironès entre mar i muntanya.

 

*Aquest monogràfic és la introducció a una formació llarga que oferirà el CAIEV amb Pas d’Infant el curs 2020-21 amb el nom de Petjades, educació viva a la natura. Les persones que hagin realitzat el monogràfic tindran la opció d’inscriure’s a la formació llarga convalidant-los les dues primeres sessions (es descomptaran aquestes dues sessions del preu total de la formació). La sessió pràctica s’haurà de tornar a cursar.

Sessió I: Principis de l’escola de bosc en el marc de l’educació viva. – Excursió

La triada del desenvolupament: autoregulació, autonomia i autoestima a la natura. Desenvolupament holístic: social, espiritual, cognitiu, físic, emocional, creatiu. Salut i benestar (banys de bosc). La connexió amb la natura. Joc, moviment i experiències sensorials en espais vius, oberts i naturals. Aprenentatges integrats dins la vida, vivencials, autònoms i significatius. Reptes, gestió i beneficis del risc. Abundància de recursos, absència de joguines, aportació mínima de materials específics.

Sessió II: Rol de l’adult. Equip bàsic. Límits, respecte i llibertat. – Caminada

Rol de l’adult en les estades i sortides a la natura La convivència amb altres espècies; comprendre i minimitzar l’impacte de la nostra estada a la natura. Acompanyar a grups en espais oberts. Límits, respecte i llibertats. Garantir les necessitats bàsiques. Normes de salut i seguretat. Com equipar-se per una estada a la natura. Què porta l’adult, què porta l’infant. La farmaciola. La gestió d’emergències i imprevistos.

Sessió III: Sessió pràctica de coneixements i habilitats a la natura – Campament

Activitats i propostes en entorns naturals. Materials i habilitats que ajuden a l’infant a progressar i aprofundir en els seus aprenentatges. Introducció a l’ús d’eines. Aixopluc, construccions, creació d’espais i maneig del tendal.

Dirigit a professionals de l’educació de l’etapa bressol, infantil i primària i acompanyants d’infants d’altres àmbits professionals. Si no treballes amb infants però estàs molt interessada en el monogràfic, pots contactar-nos, i valorarem el teu cas en particular.

Horari: dissabte de 9:30h a 15;30h (3 sessions)

Dates: 21 de març, 18 d’abril i 16 de maig

Preu Amic Caiev: 165€

Preu sense ser Amic Caiev: 195€

Total d’hores: 18 hores, 15h presencials i 3h de treball individual

Per aconseguir el preu amic, cal haver comprat la subscripció anual Amic Caiev. Si ja ets Amic Caiev, inicia sessió amb les teves dades, si la teva subscripció es troba activa, t’apareixerà el preu Amic Caiev.

Inscripció monogràfic Petjades al bosc
WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h