Curs d’Educació Viva

Destinataris i objectius

CURS INTRODUCCIÓ EDUCACIÓ VIVA CAIEV

 

El curs està destinat a mestres, educadors/es, famílies i persones implicades en tasques educatives que desitgen ampliar la seva experiència en els àmbits de:

 

*  l’aprenentatge autònom i vivencial,

*  l’acompanyament emocional dels infants,

*  el cultiu de les relacions des d’un enfocament amorós i sistèmic.

La formació pretén també oferir recursos i estratègies per a la creació d’entorns educatius respectuosos amb els processos de vida.

 

Eixos de la formació

 

Formació vivencial

 

El curs té un enfocament vivencial. Partim de dinàmiques grupals i d’experimentació amb els materials concrets per a posteriorment reflexionar sobre aquestes vivències.

 

Formació teòrica

 

Cada sessió incorpora també la presentació de fonaments teòrics i conceptuals. A través del campus virtual, els assistents disposen prèviament de materials de lectura i d’aprofundiment sobre els fonaments de cada tema.CAIEV curs introducció educació viva

 

Anàlisi de situacions

 

Els assistents poden aportar situacions i casos que estan vivint mb els infants per tal que els formadors comparteixin la seva experiència i impressions sobre les situacions.

 

Materials, experiències i recursos

 

A més de l’experimentació directa, durant les sessions i a través del campus virtual, formadors i participants comparteixen informació sobre materials, recursos i experiències educatives.

 

Possibilitat de pràctiques

 

Els assistents tenen la possibilitat de fer pràctiques en espais d’educació viva, tant públics com alternatius. Aquestes pràctiques, però, no són obligatòries. CAIEV educació viva, curs introducció

 

Continguts del curs

 

El curs està dividit en 10 sessions que s’agrupen en tres grans mòduls: (i) les bases en l’acompanyament, (ii) els aprenentatges autònoms i guiats, i (iii) els processos creatius i expressius.

 

MÒDUL I: Les bases en l’acompanyament

 

L’educació viva no és cap mètode pedagògic, sinó bàsicament una actitud d’acompanyar i tenir cura de les necessitats vitals dels infants. El primer bloc del curs consta de 4 sessions i està destinat a compartir les bases d’aquesta mirada envers la infància.

 

Sessió 1: Fonaments de l’educació viva

 

* Bases psicopedagògiques i socials de l’educació viva

* Tipus d’acompanyament

* Cura dels processos de vida


CAIEV educació viva, curs d'introduccióSessió 2: L’actitud del cuidador/a

 

* Presència, escolta i cultiu de la percepció

* Intervencions que enforteixen

* Límits i conflictes

 

Sessió 3: L’acompanyament emocional

* Sentit i significat de les emocions bàsiques

* L’acompanyament emocional

* Pensament simbòlic i relats enfortidors

 

Sessió 4: La relació amb les famílies

* L’enfocament sistèmic en l’acompanyament

* Els ordres de l’amor en les relacions

* L’acompanyament al creixement de les famílies

 

MÒDUL II: Els aprenentatges vivencials, autònoms i guiats 

 

Les activitats en un entorn educatiu viu es poden classificar en funció de dos eixos amb extrems que van des de l’activitat espontània a l’activitat programada per una banda, i des de l’activitat autònoma a l’activitat mediatitzada per l’adult, per una altra. curs d'educació viva CAIEV

 

L’aprenentatge autònom i vivencial als ambients a través de l’experiència amb materials concrets i l’aprenentatge guiat per l’adult són els eixos del segon bloc del curs, que consta de 4 sessions. 

 

Sessió 5: L’aprenentatge autònom i vivencial a l’ambient de matemàtiques 

 

* Desenvolupament del pensament matemàtic

* Ambient, recursos i materials de matemàtiques

 

Sessió 6: L’aprenentatge autònom i vivencial a l’ambient de comunicació

 

* Enfocaments en l’acompanyament de l’aprenentatge de la llengua oral i escrita

* Ambient, recursos i materials de lectura i escriptura

 

Sessió 7: Els ambients d’aprenentatge i l’activitat autònoma

 

* Creació i organització dels ambients en un entorn d’educació viva

* Models d’escoles vives i tipus d’estructures pedagògiques

* Estructures pedagògiques I: ambients, aprenentatge a través de projectes

 

Sessió 8: L’aprenentatge guiat, estructures de programació i coordinació

 

* Criteris de qualitat en l’acompanyament

* Estructures pedagògiques II: tallers, temps de grup, tasques, assemblees

* Competències, currículum, avaluació i estructures de coordinació

 

MÒDUL III: Processos creatius i expressius 

 

La creativitat i l’expressió són una manifestació intrínseca a la vida. La capacitat creativa és el fruit de la vivència autònoma, i l’expressivitat a través de diferents llenguatges (corporal, musical, lingüístic, plàstic, etc.) és el resultat del ser. L’últim bloc del curs està destinat a aprofundir sobre com tenir cura de l’ambient i de les actituds per tal de permetre que aflorin aquestes capacitats innates. Aquest bloc consta de 2 sessions. 

 

Sessió 9: Creativitat i expressió

CAIEV curs d'introducció a l'educació viva* Processos creatius i llenguatges expressius

* Enfocaments en la creació d’ambients i l’acompanyament de l’expressivitat

* Cosmovisió de l’educació viva

 

Sessió 10: Joc, cos, etapes del desenvolupament i tancament del curs

 

* Sentit i evolució del joc autònom

* Etapes del desenvolupament i tipus de jocs

* Reflexions sobre l’acompanyament de la sexualitat

* Tancament del curs

 

Horaris, preu, forma de pagament i procès d’inscripció

 

El curs es pot seguir en diversos horaris: un dissabte al matí al mes de 9:30 a 14:30, un dissabte a la tarda al mes de 16:00 a 21:00 hores, un diumenge al matí al mes de 9:30 a 14:30, o be algun dia al vespre entre setmana, de 17:30 a 22:30. El curs té lloc a una escola d’educació viva a Barcelona o be a l’espai educatiu del Craev. curs d'introducció a l'educació viva CAIEV

 

Procès d’inscripció

 

Si esteu interessats/des en el curs, heu de:

 

1.  Fer   un ingrés de 50 euros al número de compte corrent de la Caixa d’enginyers ES05 3025 0018 9814 0000 8178, en què aparegui com a concepte ‘Amic Caiev’ i a continuació el vostre número de soci, és a dir: Amic caiev núm DNI/NIE. Aquests diners us permetran ser socis – amics simpatitzants de l’associació d’educació viva Caiev, i gaudir de les seves activitats. Podeu trobar informació dels serveis als quals tindreu accés en aquest enllaç:

http://caiev.com/index.php/qui-som/

 

2.  Donar-vos d´alta a la nostra associació com a Soci-Amic a través d’aquest enllaç:

http://caiev.com/index.php/membership-join/

 

3.  Un cop rebut us registreu, us enviarem un missatge en què us confirmarem la vostra plaça. Les reserves de plaça es faran en funció de l’ordre dels ingressos.

 

Pagament del curs

 

A partir d’aquest any, el pagament del curs es fa per domiciliació bancària al vostre compte corrent, en tres cobraments fraccionats. El primer cobrament inclou les quatre sessions del primer mòdul, de setembre a desembre. L’import d’aquest primer pagament és de 200 euros. El segon cobrament inclou les quatre següents sessions (200 €), i el tercer cobrament inclou les dues darreres sessions (100 €). El cobrament es farà a l’inici de cada mòdul, el dia 1 del mes en curs (setembre, gener i maig).

 

En cas de no poder assistir a alguna sessió del vostre grup, és possible canviar la data de la sessió i fer-la en un altre grup. Si malgrat les diferents opcions no podeu assistir-hi, podreu recuperar la sessió el curs escolar següent, si continueu sent amics-socis de l’associació. En qualsevol cas no es faran devolucions de les quotes trimestrals per falta d’assistència. En cas que ho considereu necessari, us podeu donar de baixa del curs a l’inici de cada un dels 3 mòduls, i no caldrà que feu el pagament del mòdul següent, però caldrà comunicar-ho amb un mínim de 15 dies d’antelació.

 

Reconeixement de la formació

 

El Curs d’introducció a l’educació viva està reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a formació permanent del professorat. El Departament atorga un certificat de 50 hores per a les persones que siguin mestres, llicenciats amb la capacitació pedagògica, o be tècnics d’infantil de grau superior.CURS D'INTRODUCCIÓ A L'EDUCACIÓ VIVA CAIEV

 

La resta de persones que no compleixin aquest requisit rebran igualment un certificat de formació per part de l’associació Caiev d’educació viva.

 

Destinataris dels grups

 

Si podeu tenir accés al certificat oficial del Departament d’Ensenyament, és a dir, si actualment teniu el títol de mestre, el de llicenciat amb la capacitació pedagògica finalitzada, o el de tècnic d’infantil de grau superior, us recomanem que us inscriviu en un dels grups que estigui destinat a ‘Educadors amb certificat oficial’.

 

Si no esteu en cap d’aquestes tres situacions, com per exemple si sou educadors socials, tècnics d’infantil de grau mitjà, estudiants, llicenciats sense la capacitació pedagògica, famílies, o altres situacions, és preferible que us inscriviu en un grup destinat a ‘Persones amb certificació del Caiev’.

 

Els continguts, les dinàmiques i els materials són els mateixos a tots els grups, Aquesta diferenciació és tan sols un element de gestió interna de l’organització del curs.

 

Formadors del curs

 

Tots els formadors del curs tenen una àmplia experiència com a educadors d’escoles públiques i alternatives d’educació viva. A la pàgina del Craev teniu una breu descripció del perfil de cada formador:

http://www.educacionviva.com/Quisom.htm

 

Dates del curs 2017 – 2018

 

A mesura que els grups es van omplint, es van obrint nous grups de formació. Quan feu la inscripció al curs, podeu triar entre algun dels grups que estan oberts en aquell moment.

 

En aquests moments la inscripció està oberta per a aquests grups.  Per veure tots els grups, poseu-vos sobre la taula i aneu cap a la dreta.

Nom del GrupST11 Sábado Tarde 1r de mesDM1 Domingo Mañana 1r de mesDM2 Domingo Mañana 2n de mesJ4 Jueves Tarde 4rt de mes
Destinataris d’aquest grupEducadors amb certificat oficialTotsTotsTots
FacilitadorsJudith LópezJudith LópezJudith LópezJordi Mateu
Lloc del cursEscola Congrés - BarcelonaEscola La Serra - Sant Pere de RibesEscola Congrés - BarcelonaSant Cebrià de Vallalta
Horari16 a 21 hores9.30 a 14.30 hores9.30 a 14.30 hores17.30 a 21.30 hores
CalendariST11DM1DM2J4
SessióMesDiaDiaDiaDia
1aOCT781526
2aNOV451230
3aDES231021
4aGEN13142125
5aFEB341122
6aMAR341122
7aABR781526
8aMAY561324
9aJUN231021
10aJUNPendent de dataPendent de dataPendent de data28

Calendari dels grups que ja estan plens

Nom del GrupSM1 Sábado Mañana 1r de mesSM11 Sábado Mañana 1r de mesST1 Sábado Tarde 1r de mesM1 Miércoles Tarde 1r/2n de mesSM2 Sábado Mañana 2n de mesSM3 Sábado Mañana 3r de mesST2 Sábado Tarde 2n de mesSM4 Sábado Mañana 4rt de mesSM22 Sábado Mañana 2n de mesM2 Miércoles Tarde 2n/3è de mes
Destinataris d’aquest grupEducadors amb certificat oficialEducadors amb certificat oficialEducadors amb certificat oficialTotsPersones amb certificat del CAIEVEducadors amb certificat oficialTotsEducadors amb certificat oficialTotsTots
FacilitadorsJordi MateuJudith LópezJordi MateuJordi MateuJordi MateuMagda SoleraJordi MateuSílvia BoschJudith LópezJordi Mateu
Lloc del cursEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - BarcelonaEscola Congrés - Barcelona
Horari9.30 a 14.30 hores9.30 a 14.30 hores16 a 21 hores17.30 a 22 hores9.30 a 14.30 hores9.30 a 14.30 hores16 a 21 hores9.30 a 14.30 hores9.30 a 14.30 hores17.30 a 22 hores
CalendariSM1SM11ST1M1SM2SM3ST2SM4SM22M2
SessióMesDiaDiaDiaDiaDiaDiaDiaDiaDiaDia
1aSET99913162316301620
2aOCT77711142114281418
3aNOV4448111811251115
4aDES22229 nov916916913
5aGEN13131310202720272017
6aFEB3337101710241021
7aMAR3337101710241014
8aABR77711142114281418
9aMAY5559121912261216
10aJUN2226916916913

Si voleu descarregar-vos el temari del Curs d’Introducció, feu clic aquí.