Els tallers de l’escola d’estiu de dijous dia 5 de juliol són:

 

  • L’APRENENTATGE VIVENCIAL DE LA LECTOESCRIPTURA per Maria Castellana
  • EL IOGA AMB INFANTS per Beatriu García

TÍTOL.  L’aprenentatge vivencial de la lectoescriptura

 

TALLERISTA

Maria Castellana és antropòloga i mestre d’educació infantil especialitzada en pedagogia activa, educació lliure i acompanyament emocional de l’infant 0-7 anys. Des del 2006 treballa en l’àmbit de l’educació viva en diferents escoles i projectes, actualment com a coordinadora pedagògica a l’espai d’educació viva al bosc La Mimosa (Montseny). El 2015 va cofundar Pas d’Infant juntament amb Vicky Mateu (www.pasdinfant.org), un equip d’assessorament sobre educació, criança i acompanyament emocional.

 

TALLER

El taller combina dinàmiques vivencials amb aportació teòrica, de manera que pugueu experimentar en primera persona allò que després parlem i debatem en el marc teòric. Agafem com a punt de partida el propi món de l’infant i ens endinsem en el procés de la lectura i l’escriptura global significativa.

  • Què passa al nostre cervell quan intentem començar a llegir i escriure. 
  • Quin és el procés i els mecanismes que es posen en marxa per tal que l’aprenentatge 
tingui èxit. 
  • El paper del llenguatge oral i la comunicació en aquest procés. 
  • Com ajudar a crear les estructures cognitives bàsiques. 
  • Materials, jocs, recursos, propostes que poden ser útils en aquest procés. Parlarem de quin és el millor tipus de lletra per començar, de com han de ser els primers textos de lectura, dels infants que parlen diverses llengües, quines són les etapes i en quin moment comença el procés, què els pot ajudar a avançar i què els podria bloquejar, de quan començar amb l’ortografia, etc. Explicarem què és la lectura i l’escriptura global significativa i parlarem de com utilitzar les situacions quotidianes per afavorir el procés. Parlarem sobre el paper del llenguatge oral en l’aprenentatge de la lectoescriptura i la manera com els adults ens hem de comunicar amb els infants per ajudar en aquest desenvolupament. També reflexionarem sobre com ajudar a crear unes bases cognitives.
  • El taller inclou un dossier amb bibliografia que enviarem per correu electrònic. 

 

TÍTOL.  El Ioga amb infants

 

TALLERISTA  

Beatriu García, La “casualitat” i la maternitat em van portar a certificar-me com a mestra de ioga per infants l’any 2011.

Feia quasi 2 anys que havia nascut la meva filla i cercava una formació de ioga amb la qual pogués aprofundir més en aspectes anatòmics i de comprensió del cos, i també que em permetés practicar sola a casa amb certa idea…  però cercant això vaig conèixer la meva mestra, la Christine McArdle Oquendo, i la seva formació de ioga per a nens i nenes (200h, reconeguda per la Yoga Alliance) i que ofereix una mirada profunda a tots els aspectes de la persona (en aquest cas, dels infants): cos-ment-esperit. La vivència d’aquella formació va ser un regal que va portar-ne d’altres, ja que la Christine és certificada en Anusara Ioga, un estil de ioga que posa molt d’èmfasi en una correcta aliniació i en un estudi i coneixement exhaustius de la biomecànica del cos, i la fascinació pel que anava rebent d’aquesta tècnica em va portar a  realitzar també la Immersió de 200h d’Anusara Ioga amb la Susana García Blanco, la meva altra gran mestra. A totes dues els tinc un profund agraïment.

Tots aquests canvis no van venir sols i cercant un acompanyament semblant per a la meva filla en l’inici a l’escolarització, em vaig formar amb en Jordi Mateu i vaig conèixer diferents projectes. Finalment el 2014, en Jordi va obrir les portes de Ca l’Aulet, projecte del que formem part des dels inicis.

A Ca l’Aulet acompanyo els infants de l’etapa d’Infantil i ofereixo classes de ioga també a grups de Primària.

Fora de Ca l’Aulet dono classes de ioga en família i ioga per a totes les edats.

 

TALLER

Què és el ioga? Per què practicar-lo? Per què i com practicar-lo amb infants?

Combinarem teoria i pràctica per a conèixer i vivenciar les característiques i necessitats de cada etapa i què caldria respectar quan ens proposem compartir el ioga amb els infants mantenint la mirada holística, de suport i respecte… característica de l’educació viva.