POLÍTIQUES EDUCATIVES
POLÍTIQUES EDUCATIVES
L’associació Caiev té com a un dels seus objectius la participació en el debat social per tal d’afavorir la legislació de polítiques educatives al servei dels processos de vida dels infants i les persones en general, inclosos els i les mestres.
Des de l’associació volem promoure una transformació profunda del sistema educatiu, que contribueixi a la transformació de tot el sistema social actual.
Creiem que la innovació que s’està donant en aquests moments al sistema educatiu és un pas endavant cap a l’escola activa, però que de moment aquest canvi tan sols s’està desenvolupant en un nivell formal: espais, estructures pedagògiques, formes d’organització, materials, agrupaments, etc., és a dir, no està produint un canvi de paradigma en les identitats i la maduresa de les persones.
Per afavorir aquest nivell de canvi profund en l’ésser humà, sense el qual creiem que no és possible la construcció d’una societat equitativa, sostenible, i respectuosa amb la vida, cal construir relacions de qualitat que facilitin l’evolució de les persones.
El canvi en les estructures polítiques i les lleis educatives no és doncs un element suficient per garantir aquest canvi, però sí que són claus que permeten obrir o tancar possibilitats o escenaris de canvi amb major facilitat.
En conseqüència, tot i que el Caiev concentra gran part dels esforços en la promoció del canvi a través de construir espais de in/formació que facilitin un canvi en la personalitat de docents, famílies i infants, per afavorir el canvi en les polítiques educatives, l’associació porta a terme diferents accions de reflexió, difusió, contactes amb representants polítics, relació i intercanvi amb altres entitats, participació en plataformes i xarxes socials, etc.
A continuació us recollim, de manera resumida, algunes de les estratègies i propostes de millora per a tot el sistema educatiu que l’associació Caiev ha presentat a tots els partits polítics a Catalunya.
ESTRATÈGIES I PROPOSTES DE MILLORA PER AL SISTEMA EDUCATIU
1 Protegir i promoure les innovacions educatives de qualitat dins i fora del sistema educatiu
És necessari que les innovacions educatives que emergeixen comptin amb el temps i les condicions idònies per madurar i, si és el cas, estendre’s a la resta del sistema. En conseqüència, cal cuidar especialment dels entorns on apareixen aquestes innovacions. Algunes de les accions que proposem són:
2 Establir mesures d’equitat i de compensació de les desigualtats
3 Augmentar la qualitat educativa de tot el sistema educatiu
La tercera mesura que proposem passa per generar mecanismes de millora permanent en els centres. Són els centres educatius, i els seus professionals, els veritables actors i motors del canvi. L’administració educativa ha de vetllar perquè els professionals de l’educació comptin amb els recursos i les actituds necessàries per liderar aquests canvis.