Què va passar a la primera xerrada per a persones amigues del CAIEV?

El passat dimarts 19 de setembre es va realitzar la primera xerrada pedagògica. Va ser un èxit i hem demanat al Francesc Marieges si ens podia oferir un breu resum del contingut de la xerrada, amb alguna ressenya bibliogràfica i links on aprofundir en el tema.

Us deixem aquí les seves paraules, un petit tastet del que va succeïr parlant de:

INTERVENIR I MILLORAR LES RELACIONS FAMILIARS I D’APRENENTATGE DESDE LA PRÀCTICA TAOISTA DEL YIN YANG I ELS CINC ELEMENTS

Si un dels objectius de l’educació viva és respectar el ritme natural de cada nen, el model Taoista és, sens dubte, un model capdavanter per entendre les dinàmiques de les relacions humanes i, per tant, de l’educació i les seves possibilitats.

Entenent les dues teories bàsiques de la filosofia taoista, la teoria del Yin Yang i la de les Cinc Faes (també coneguda com Cinc moviments, o Cinc elements) podem entendre com s’estableixen els processos humans (a qualsevol nivell), i com es donen les dinàmiques que s’estableixen entre nens, entre nens i adults, entre els adults, amb els espais, les activitats… en què coincidim, en què xoquem.

Ha estat una trobada pràctica i una mica experimental on, un cop posats d’acord sobre què signifiquen Yin Yang i cadascuna de les Cinc Fases, hem entès les diferents maneres de ser i comportar-se amb exemples pràctics i situacions reals.

Si entenc si sóc Yin o Yang, i des de quina fase em relaciono amb cada persona, en cada cas em serà molt més fàcil entendre en quina manera estic intervenint sobre el meu entorn. Si entenc si l’altra és Yin o Yang, i des de quina fase es relaciona amb mi, entendré si la nostra relació serà fàcil o complicada, si constructiva o destructiva, i entenent això podré decidir si vull intervenir-hi conscientment per modificar-la i aconseguir que sigui beneficiosa per a tots, especialment respectuosa per a mi, respectuosa per a l’altre.

Un conjunt d’exemples senzills i pràctiques que ens permeten posicionar-nos de forma molt creativa i positiva davant de situacions que no érem conscients o sentíem que podíem millorar.

Webs d’interès:
www.taodelcambio.com
www.entusiasme.es
Francesc Marieges (canal a Youtube amb molts d’exemples relacionats)

Bibliografia d’interès:
El Tao del cambio, Francesc Marieges, ed. L’entusiasme. El podeu adquirir en paper i format electrònic a taodelcambio.com/el_libro
El tao de la curación, Achim Eckert, ed. Edaf.
Entre el cielo y la tierra, Harriet Beinfield i Efren Korngold, ed. La Liebre de Marzo.

 

Deixeu un comentari

• Traduce •
Scroll to Top
WhatsApp Horari whatsApp 11 a 14h i de 17 a 20:30h